Stralend
Warm binnen
Ons gevoel van welzijn wordt in hoge mate bepaald door warmte: lichaamswarmte, menselijke warmte en ... thermische warmte
Warmtewanden
In ons wispelturige klimaat is een efficiënte warmtebron van groot belang voor een behaaglijk woon-, werk- en leefklimaat. Wandverwarming - ook wel genoemd warmtewand of knuffelmuur - past in dit beeld.
In combinatie met natuurlijke isolatie en leem of leemstuc is wandverwarming een aanwinst voor woon-, kantoor- en werkruimten.
U kunt bij LivingEarth Company terecht voor:
- achtergrondinformatie inzake natuurlijke isolatieprodukten en (de opbouw van) warmtewanden (beknopte handleiding)
- de opbouw van warmtewanden en de afwerking van warmtewanden met leem en leemfinish.
-
Met warmtewanden verwarmt u woon- en werkruimten op een energiezuinige manier.
-
De warmte in de ruimte voelt heel behaaglijk aan.
-
Warmtewanden die met leem en leemfinish zijn afgewerkt, zijn een prachtige combinatie van functionaliteit (isolatie en warmte) en decoratieve afwerking in de door u gewenste kleur.
​
Wat is Wandverwarming ?
Wandverwarming is een systeem, waarbij verwarmings-slangen (of buizen) worden aangebracht op een muur of wand. Door deze slangen loopt na de installatie van de wandverwarming verwarmd water.
Na het aanbrengen van de slangen wordt de muur of wand afgewerkt met een stucprodukt: leem en leemfinish of een thermisch werkende mortel. Het stucprodukt slaat de warmte op en geeft deze geleidelijk af aan de ruimte.
Dit verwarmings-systeem is dus onzichtbaar. De warmte 'straalt' van de muren af.
​
De voordelen van Wandverwarming
Gelijkmatige temperatuurverdeling:
Aangezien de verwarmings-slangen op een groot oppervlak aan muur/wand - of zelfs op meer dan één muur/wand in een ruimte - worden aangebracht, is de temperatuurverdeling in de ruimte gelijkmatig.
Besparing op stookkosten:
Door het benutten van een groot oppervlak aan muur/wand kan de temperatuur van het verwarmde water lager worden gehouden dan bij het gebruik van centrale verwarming met uitsluitend CV-radiatoren. Op middellange termijn kunt u dus op stookkosten besparen.
Zeer geringe luchtbeweging:
Aangezien de stralingswarmte gelijkmatig wordt afgegeven en afkomstig is van een groot oppervlak, is de luchtbeweging in de ruimte gering. De stofcirculatie is daarmee ook gering !
Wandverwarming afgewerkt met leem en leemfinish: aangename voordelen
De afwerking van wandverwarming met leem en leemfinish brengt voordelen met zich mee.
Leem en leemstuc zijn natuurlijke afwerkingsprodukten die niet belastend zijn voor het milieu.
Met een lemen basislaag worden warmtewanden na het monteren van de verwarmingsbuizen geëgaliseerd.
Met leemfinish worden muren, wanden, warmtewanden en evt. ook plafonds op kleur gebracht.
Een laag leem kan een grote hoeveelheid warmte opslaan en deze warmte weer geleidelijk aan de ruimte afgeven.
Daarnaast werken leem en leemstuc vochtregulerend, zijn leem en leemstuc brandwerend en damp-open en werken ze geluiddempend.
Bovendien is leemstuc als stucprodukt heel decoratief; het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en tinten en heeft een sfeervolle uitstraling.
En ... een muur of wand die met leemstuc is afgewerkt, hoeft niet meer geschilderd te worden!
In welke ruimten ?
Wandverwarming komt het beste tot zijn recht in woonruimten en werkruimten waar men relatief veel tijd doorbrengt: woon-/eetkamers, studeerkamers, werkkamers en kantoorruimten.
De warmte afkomstig van een warmtewand voelt heel aangenaam aan, omdat de warmte gelijkmatig in de ruimte verdeeld wordt.
Wordt de warmtewand afgewerkt met een natuurlijk stucprodukt (leem en leemfinish), dan versterkt dit het gevoel van behaaglijkheid.
​
Opbouw van Warmtewanden
Er bestaan verschillende methoden en systemen om warmtewanden op te bouwen en af te werken.
Wij raden aan om vooraf te onderzoeken welk van deze methoden en systemen het meest geschikt is voor de situatie, zowel technisch als financieel.