HOME > VRAAG EN ANTWOORD > Leem en leemstuc - 1


VRAAG EN ANTWOORD

LEEM EN LEEMSTUC - 1

Vraag hier de PDF 's Vraag en Antwoord - Leem en leemstuc 1 en 2 aan.


WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN LEEMSTUC EN GIPSSTUC ?
Antw.:
Het verschil zit in de samenstelling en dus in de grondstoffen. Leem en leemstuc bestaan uit zand, klei, een natuurlijk bindmiddel en evt. (natuurlijk) pigment.
De natuurlijke aard van de grondstoffen maakt dat leemstuc een behaaglijke en pure uitstraling heeft.
Daarnaast is leemstuc decoratief, omdat het in een door u gekozen kleur of tint wordt aangebracht. De kleurlaag is ca 2,5 mm dik.

Met een lemen basislaag kan de ondergrond voorbereid en/of geŽgaliseerd worden.
Met leemfinish worden muren, wanden en/of plafonds op kleur gebracht.

Gangbare stucprodukten waaronder gipsstuc kennen helaas de nodige synthetische / chemische toevoegingen t.b.v. de verwerkingskwaliteit.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN LEEMSTUC EN LEEMVERF ?
Antw.:
Leemverf is een natuurlijke verf met een korrel. Deze verf is verkrijgbaar in verschillende aardse kleuren. Met leemverf kan men iets van de sfeer van leem in het interieur brengen.

Leemverf is op natuurlijke wijze decoratief. Het heeft echter niet de waardevolle eigenschappen van leem en leemstuc als stucprodukt, zoals het vermogen om vocht te reguleren en op die wijze het leefklimaat te veraangenamen / verbeteren.

ALS IK DE MUREN IN DE WOONKAMER MET LEEMSTUC LAAT AFWERKEN, WORDEN ZE DAN WEL MOOI STRAK ?
Antw.:
Het 'strakke' effect hangt vooral af van de vaardigheid en de aandacht van degene die leem of leemstuc aanbrengt en schuurt (nasponst).

De natuurlijke samenstelling van leemstuc brengt met zich mee, dat een eventuele oneffenheid in het oppervlak (bijv. omdat de muur zelf niet geheel vlak is) later niet stoort en niet afdoet aan het visuele eindresultaat.

VERKOOPT LIVINGEARTH COMPANY LEEM IN BIG BAGS? EN KAN IK OOK EEN PAAR ZAKKEN LIVING KRYSTAL COLOURS-BLUE BESTELLEN ?
Antw.:
Nee, wij verkopen geen leem of leemstuc in zakken of leem in big bags voor de 'losse verkoop'.
LivingEarth Company richt zich op de uitvoering van opdrachten met leem en leemstuc.
De leemstuc die LivingEarth Company produceert onder de namen LivingEarth Base, LivingEarth Finish en Living Krystal Colours is bestemd voor de uitvoering van onze opdrachten.

IK WIL LEEMSTUC LATEN AANBRENGEN IN DE BADKAMER. KAN DAT ?
Antw.:
Ja, dat kan mits de badkamer goed geventileerd en (licht) verwarmd kan worden. Dit is van belang voor het behoud van de kwaliteit van leemstuc.

Verder moet u er rekening mee houden, dat leem en leemstuc niet waterafstotend en niet watervast zijn. Daarom kunnen leem en leemstuc het beste boven tegels of natuursteen en eventueel op het plafond worden aangebracht.

IK DENK EROVER OM LEEMSTUC AAN TE LATEN BRENGEN. AANGEZIEN HET EEN NATUURLIJK PRODUKT IS, VRAAG IK ME AF OF IK HET JAARLIJKS MOET ONDERHOUDEN.
ZO JA, HOE DOE IK DAT DAN ?

Antw.:
Wanneer leemstuc is aangebracht, afgewerkt en opgeleverd, is het in principe af. Soms is het de moeite waard om het na ťťn jaar of twee jaar hier en daar met een vochtige spons te bewerken om vlekjes weg te werken. Misschien moet er dan ook een gaatje of deukje worden opgevuld. Dit is echter geen must; het is afhankelijk van hoe de lemen muren het dagelijks gebruik in uw woning hebben doorstaan.

U hoeft het nalopen en herstellen overigens niet zelf te doen. De leemstucadoor kan het stucwerk op uw verzoek nalopen en daarbij (gebruiks-)schade herstellen.
Tip: Laat altijd een stevige opstaande plint aanbrengen en brengt u vooral ook deurstoppen aan. Hiermee vangt u stoten op en kunt u veel schade voorkomen.

IK WIL SCHILDERIJEN EN AFBEELDINGEN AAN DE MUUR. KAN ER IN LEEM GEBOORD WORDEN ?
Antw.:
Ja, u kunt in leemstuc gaten boren. Maar het gebruik van schilderij-rails is eigenlijk een betere optie. Dan kunt u schilderijen en andere decoraties wegnemen zonder dat u daarna met geboorde gaten of zichtbare schroeven zit.
De rails zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen; enkele daarvan passen goed bij leem en leemstuc.

WIJ WONEN IN EEN OUD HUIS. DE MUREN OP DE BEGANE GROND HEBBEN VOLGENS MIJ VEEL LAST VAN OPTREKKEND VOCHT. ER HANGT REGELMATIG EEN BEDOMPTE GEUR.
KUNNEN WIJ HET VOCHTPROBLEEM VERHELPEN DOOR EEN LAAG LEEM OP DE MUREN AAN TE LATEN BRENGEN ?

Antw.:
Nee, u kunt vochtproblemen niŤt met leem verhelpen. Leem kan weliswaar een grote hoeveelheid vocht opnemen en opslaan, maar het is niet geschikt om vochtproblemen op te lossen.

U zult de oorzaak van het vocht moeten opsporen en passende maatregelen moeten nemen. Soms is de hulp van een deskundige, bijv. een bouwpatholoog, daarbij gewenst.
De aanwezigheid en de kwaliteit van een kruipruimte of een kelder kan een rol spelen.

Meer vragen en antwoorden voor leem en leemstuc? Klik hier.

 

LEEM, LEEMSTUC, STUCCO LUSTRO, TADELAKT, WARMTEWANDEN

Maak gebruik van de (kleur-)rijke ervaring en de deskundigheid van LivingEarth Company.
Bekijk de projectfotoís
   hier.

Copyright © LivingEarth Company 2003-2015

Het is niet toegestaan om deze text geheel of gedeeltelijk voor commerciŽle doeleinden over te nemen, te copiŽren of op andere wijze te vermenigvuldigen noch om deze text geheel of gedeeltelijk voor commerciŽle doeleinden te verspreiden.

 

HOME

LIVINGEARTH
COMPANY

UW PROJECT

ECOLOGISCHE
DUURZAAMHEID

LEEM ALS BOUWMATERIAAL

LIVINGEARTH'S
LEEMSTUC-
PRODUCTEN

STAMPLEEM

LEEMSTENEN

STUCCO LUSTRO

TADELAKT

NATUURLIJKE
ISOLATIE

WANDVERWARMING,
WARMTEWANDEN

PRIJSINFORMATIE

VRAAG EN
ANTWOORD

Leem
en leemstuc - 1


Leem en leemstuc - 2

Stampleem, leemstenen

Natuurlijke isolatie -
Wandverwarming


Stucco Lustro -
Tadelakt

CONTACT

PROJECTFOTO'S

LINKS NAAR
ENERGIE BESPAREN