groen lijn
 Stampleem - Een Tuinmuur

 

Home

Leem als
Bouwmateriaal

Stampleem en
leemstenen,
Vraag en antwoord

Terug naar
Projectfoto's

Klik op foto voor vergroting

             
  stampleem   stampleem   stampleem  
             
             
  stampleem   stampleem   stampleem  
             
             
  stampleem   stampleem   stampleem  
             
             

STAMPLEEM - EEN TUINMUUR

DE KRACHT EN SCHOONHEID VAN MASSIEVE LEEM

Leem behoort tot de oudste bouwmaterialen in de geschiedenis van de mens. Men vindt het in de grond onder de humuslaag en de teeltlaag en het bestaat uit zand, klei en silt.
De kleuren van leem variŽren van gebroken wit, oker en goud-bruin tot rood-bruin, aubergine en donkerbruin ; zij kenmerken zich door warmte en diepte.

Leembouw wordt al eeuwenlang op alle continenten op verschillende manieren als bouwtechniek ingezet. Ook het stampen van massieve lemen wanden en muren is een heel oude bouwtechniek.

Stampleem is leem die in een mal of bekisting wordt gestampt. Zo maakt men met leem massieve elementen zoals muren, wanden of andere functionele elementen.
In ons klimaat kan stampleem buiten toegepast worden mits men nagaat of de plannen en wensen realistisch zijn en mits men vooraf de nodige maatregelen treft.
Stampleem-elementen moeten tegen water en (optrekkend) vocht worden beschermd.

Voor meer informatie klikt u linksboven op Leem als bouwmateriaal of op Vraag en antwoord.

De foto's hierboven betreffen de opbouw van een tuinmuur van stampleem in Nederland.
Deze muur heeft een bijzondere functie, omdat hij de overgang van woonhuis naar tuin markeert. Het gehele woonhuis is aan de binnenzijde met leemstuc afgewerkt ; de leem voor de tuinmuur is afkomstig uit de bouwput van het nieuw-gebouwde huis.
LivingEarth Company maakte voor de opbouw van de muur gebruik van deze leem aangevuld met ca 5% cement ; rode en gele klei werden toegevoegd voor een mooi kleureffect.
Verder werden een mengmachine, een perslucht-stamper en bekisting-materiaal ingezet. De bekisting werd telkens in de lengterichting van de muur opgeschoven.
De tuinmuur werd naderhand aan de bovenzijde verder afgewerkt.

U ziet van links naar rechts en van boven naar beneden :
1e rij : 1e foto : Leem uit de bouwput wordt in de mengmachine vermengd met cement. 2e foto : De leem-massa wordt in de bekisting met een stamper aangestampt. 3e foto : De aangestampte leem in de bekisting.
2e rij : 1e foto : De aangestampte leem in de bekisting. 2e foto : Een blik op de stamplemen muur ; aan de linkerkant de - inmiddels opgeschoven - bekisting en aan de rechterkant een gedeelte van de stamplemen muur met kleureffect. 3e foto : Een gedeelte van de stamplemen muur met kleureffect.
3e rij : 1e en 2e foto : Een gedeelte van de stamplemen muur ; de betonnen fundering is hier goed zichtbaar. 3e foto : Een van de uiteinden van de stamplemen tuinmuur.

Text en foto's copyright © LivingEarth Company 2003-2014

       
logo logo
groen lijn