groen lijn
 Renoveren en Restaureren - De Inspirerende
 Make-over van een Bijzonder Monument

 

Home

LivingEarth Company's
leemstucprodukten

Terug naar
Projectfoto's

Klik op foto voor vergroting

             
  leemproject   leemproject   leemproject  
             
             
  leemproject   leemproject   leemproject  
             
             
  leemproject   leemproject   leemproject  
             
             
  leemproject   leem   leemstuc  
             
             
  leemstuc   leemstuc   leemstuc  
             
             

RENOVEREN EN RESTAUREREN - DE INSPIRERENDE MAKE-OVER VAN EEN BIJZONDER MONUMENT

  LEEM EN LEEMSTUC : PUUR, SFEERVOL EN ZEER DECORATIEF

Deze fotoserie betreft een opdracht in een niet - alledaagse setting. Het gaat om de afwerking van een appartement in een ambachtelijk - industriële omgeving.

Het gebouw in kwestie bestond uit diverse grote ovens met een stookzolder en had lange tijd dienst gedaan als fabriek, maar functioneerde al jaren niet meer als zodanig.
Een bevlogen liefhebber uit de omgeving kocht het pand aan en besloot om - met oog op een nieuwe bestemming en invulling van het pand - binnen voorbereidend metselwerk uit te voeren. Samen met een vaardige collega knapte hij de ovens waar nodig op en dichtte hij vele openingen (waaronder luchtsleuven t.b.v. de ovens) ; zij vermetselden zo duizenden stenen.
Een gespecialiseerd bedrijf restaureerde de fabrieksschoorsteen.

Hierna kon de transformatie van het fabrieksgebouw beginnen. Het pand werd met zoveel mogelijk aandacht voor de historie 'omgebouwd' om ruimte te kunnen bieden aan een aantal appartementen. Daarbij bleven de ovens met de opvallende stenen behouden.
Om het aantrekkelijk te maken voor bewoning werden in het dak lichtstraten gerealiseerd ; ook werden er loggia’s / balkons gemaakt.

In 2013 werd LivingEarth Company uitgenodigd om ideeën te geven voor de afwerking van één van de appartementen. Aangezien de ovens een belangrijk onderdeel vormen van het interieur was een van de belangrijke vragen òf en hoè de ovens moesten worden afgewerkt.
LivingEarth Company was van mening, dat de afwerking van het interieur (stuc- en schilderwerk) zowel het bouwjaar en de oorspronkelijke functie van het pand als het pure ambachtelijke karakter van de ovens moest ondersteunen en vooral niet aantasten. Het moderniseren d.m.v. een te ver doorgevoerde hedendaagse afwerking zou in deze omgeving niet op zijn plaats zijn.
Een niet - gekunstelde omgeving vraagt om afwerking met eerlijke en natuurlijke produkten in rustige kleuren en tinten en liefst alleen op die plaatsen waren het werkelijk nodig is.
Zo blijft het geheel in harmonie en blijft het oorspronkelijke industriële hart kloppen.

Voor wat betreft de afwerking van de wanden wilde de opdrachtgever graag een rustige, lichte en natuurlijke sfeer. Zij koos uiteindelijk voor witte leemstuc.

Het belangrijkste kenmerk van leemstuc is de natuurlijke, tijdloze en ingetogen schoonheid. Dat maakt dit stucprodukt geschikt voor de afwerking van panden met een rijke geschiedenis.

LivingEarth Company verzorgde het leemstucwerk inclusief diverse voorbereidende en afrondende werkzaamheden. De ondergrond bestond o.a. uit gipskartonplaten.

De fotoserie geeft een beeld van het bijzondere monument en van de ovens en van de afwerking van één van de appartementen. U ziet van links naar rechts en van boven naar beneden :
1e rij : 1e foto : Voormalige fabriek en gerestaureerd / gerenoveerd monument ; lichtstraat met zicht op de fabrieksschoorsteen. 2e en 3e foto : Genummerde ovens van het gerestaureerde / gerenoveerde monument ; toegang tot appartementen.
2e rij : 1e foto : Oven met stookgaten. 2e foto : Oven ; de gaten in het gewelf en in de muur hangen samen met de oorspronkelijke functie van het pand. Om de ovens bruikbaar te maken als woonruimten zijn o.a. deurkozijnen geplaatst.
3e foto : Oven ; onderaan de muur bevinden zich luchtsleuven.
3e rij : 1e foto : Oven. 2e foto : Oven, detail. Het voorbereidende metselwerk is hier goed zichtbaar.
3e foto : Vroegere lucht- en rookschacht t.b.v. de ovens. Hier is later de trap naar de 1e verdieping van het appartement (de vroegere stookzolder) geplaatst.
4e rij : 1e foto : Leefruimte / woonkamer op de 1e verdieping (de vroegere stookzolder) ; de dakconstructie is hier goed zichtbaar. Wanden en tussenwanden afgewerkt met gipskartonplaten.
2e foto : Leefruimte / woonkamer en trapopgang op de 1e verdieping (de vroegere stookzolder). De bakstenen verhoging is van de vroegere rookschacht. Wanden afgewerkt met (gipskartonplaten en) leemstuc LivingEarth Base.
3e foto : Leefruimte / woonkamer op de 1e verdieping (de vroegere stookzolder). De bakstenen verhoging op de achtergrond is van de vroegere rookschacht. Wanden afgewerkt met leemstuc LivingEarth Base (achtergrond) en leemstuc Living Krystal Colours-Wit.
5e rij : 1e foto : Leefruimte / woonkamer op de 1e verdieping (de vroegere stookzolder) ; hoogte ca 8 meter. Wanden afgewerkt met leemstuc Living Krystal Colours-Wit.
2e foto : Leefruimte / woonkamer op de 1e verdieping (de vroegere stookzolder) ter hoogte van loggia. Wanden afgewerkt met leemstuc Living Krystal Colours-Wit.
3e foto : Leefruimte / woonkamer op de 1e verdieping (de vroegere stookzolder) ter hoogte van loggia. Wanden afgewerkt met leemstuc Living Krystal Colours-Wit.

Text en foto's copyright © LivingEarth Company 2003-2015

       
logo logo
groen lijn