groen lijn
 Renoveren en Restaureren - Make-over van een  Appartement uit 1930

 

Home

LivingEarth Company's
leemstucprodukten

Stucco Lustro

Natuurlijke isolatie

Wandverwarming

Zo werkt
LivingEarth Company

Terug naar
Projectfoto's

Klik op foto voor vergroting

             
  leemproject   voorbereiding   voorbereiding  
             
             
  muurverwarming   muurverwarming   muurverwarming_en_leem  
             
             
  warmtewand   warmtewand   warmtewand_leemstuc_wit  
             
             
  leemstuc_wit   leemstuc_wit   leemstuc_wit  
             
             
  stucco_lustro   stucco_lustro   stucco_lustro  
             
             

RENOVEREN EN RESTAUREREN - NATUURLIJKE MAKE-OVER VAN EEN APPARTEMENT (ca 1930)

  LEEM : PUUR EN SFEERVOL
                                         STUCCO LUSTRO : STIJLVOLLE GLANS

Leemstuc is een natuurlijk en decoratief stucprodukt voor de afwerking van muren, wanden en plafonds. Leemstuc geeft interieurs een behaaglijke en sfeervolle uitstraling.

LivingEarth Company is gespecialiseerd in de afwerking van interieurs met natuurlijke, decoratieve materialen. Daartoe behoort ook de afwerking van woningen en werkruimten met leemstuc.
LivingEarth Company werkt met eigen leemstucprodukten : LivingEarth Base, LivingEarth Finish en Living Krystal Colours.
Leemstuc van LivingEarth Company kenmerkt zich door een verfijnde samenstelling en kan daarom uitstekend binnenshuis ingezet worden bij renovatiewerk.

Stucco Lustro is een natuurlijk stucprodukt. Het op kleur gebrachte stucprodukt wordt handmatig in lagen aangebracht. Daarna wordt het stuc-oppervlak met zeep en bijenwas afgewerkt.
Met Stucco Lustro kunnen speelse stuc-effecten gecreŽerd worden die aan marmer doen denken.

Wandverwarming is een vorm van lage temperatuur-verwarming, een economische manier om ruimten te verwarmen. Wandverwarming kan met leem en leemfinish worden afgewerkt. Zo ontstaan decoratieve warmtewanden die de ruimte bijzonder aangenaam maken.

Het belangrijkste kenmerk van leemstuc en Stucco Lustro is de natuurlijke, tijdloze en ingetogen schoonheid. Daarom zijn deze stucprodukten heel geschikt voor renovaties van woningen uit de periode 1890-1930.

Voor meer informatie over de produkten en technieken klikt u linksboven op LivingEarth Company's leemstucprodukten, op Stucco Lustro, op Natuurlijke isolatie of op Wandverwarming.
Voor meer informatie over de activiteiten en de werkwijze van LivingEarth Company klikt u linksboven op Zo werkt LivingEarth Company.

De foto's hierboven betreffen de make-over van een appartement in het appartementen-gebouw 'Nirwana', dat tot de Nederlandse Rijksmonumenten behoort. Nirwana werd gebouwd tussen 1926 en 1930 door de architecten Duiker en Wiebenga.
Dit gebouw was de eerste in zijn soort in Nederland. Het werd uitgevoerd in gewapend beton ; het betonnen skelet had zelfs een dragende functie ! Daarbij waren de doorlopende raamstroken visueel opvallend. Er kwamen centrale trappenhuizen en een liftschacht.
Stijl en sfeer van het gebouw ademden 'Nieuwe Zakelijkheid' uit ; functionaliteit en soberheid stonden voorop. Nirwana bood de bewoners ook voor die tijd bijzondere faciliteiten, zoals een café-restaurant, een leeszaal en een wasserij. Het gebouw werd enkele keren ingrijpend gerenoveerd.

Het appartement in deze fotoserie is klein ; de totale oppervlakte is ca 55 m² (hall, toilet, woon-/slaapkamer met keukenhoek, badkamer). De eigenaar wilde zoveel mogelijk natuurlijke elementen in de woning inbrengen. Zowel de sfeer als de uitstraling wilde hij daarbij licht houden.
Om het gevoel van eenheid en ruimtelijkheid te behouden, werden in het appartement slechts 2 kleuren gebruikt, nl (gebroken) wit en zwart.
De timmerman kreeg de opdracht om efficiënte en mooie opbergruimten te creëren. In de woon-/slaapkamer werd natuurlijke isolatie aangebracht. Op twee muren werd wandverwarming aangebracht. Muren, wanden en plafonds in woon-/slaapkamer en hall werden met leemstuc afgewerkt.
De bestaande eenvoudige en kleine doucheruimte werd verwijderd ; een nieuwe badkamer en toilet werden gemaakt. Badkamer en toilet werden met Stucco Lustro afgewerkt ; dit werd gecombineerd met zwarte tegels en zwarte elementen.

LivingEarth Company bracht natuurlijk isolatiemateriaal (houtvezelplaten) en wandverwarming aan, verzorgde het leemstucwerk en werkte badkamer en toilet af met Stucco Lustro.

De fotoserie toont het proces van de make-over. U ziet van links naar rechts en van boven naar beneden :
1e rij : 1e foto : Appartementen-gebouw Nirwana. 2e foto : Woon-/slaapkamer met deuropening naar de badkamer en links de keukenhoek. De wand tussen woon-/slaapkamer en badkamer bestaat uit gipskartonplaten op een houtskelet-frame. In de keukenhoek is de betonnen muur afgewerkt met Fermacell-platen. Tegen het betonnen plafond is een koker van gipskartonplaten aangebracht, waarin zich leidingen en bedrading bevinden.
3e foto : Op het sterk bladderende plafond werden rachels en geluiddempende houtvezelplaten aangebracht.
2e rij : De muren tussen de appartementen zijn van beton. Tegen twee betonnen muren van dit appartement werd een geluidsisolerende voorzetwand geplaatst, die met Fermacell-platen werd afgewerkt. Hierop werd wandverwarming aangebracht. Het werk werd zodanig aangepakt, dat een verticale en een horizontale betonnen balk in de woon-/slaapkamer in het geheel werden opgenomen en later vlak liepen met de warmtewanden. Ter bescherming van de wandverwarming werden opstaande plinten aangebracht.
3e rij : 1e foto : Warmtewand afgewerkt met ca 4 cm leem. De horizontale betonnen balk langs het plafond werd afgewerkt met houtvezelplaten en leem. 2e foto : De tegenover liggende warmtewand. De verticale balk werd ook afgewerkt met houtvezelplaten en leem.
3e foto : De gehele muur/warmtewand van de vorige foto afgewerkt met leemstuc LivingEarth Finish-Wit.
4e rij : 1e foto : Woonkamer/keukenhoek. Plafond afgewerkt met houtvezelplaten (niet zichtbaar) en leemstuc Living Krystal Colours-Wit. Warmtewand en muur afgewerkt met plaatwerk (niet zichtbaar) en leemstuc LivingEarth Finish-Wit. In de uitsparing van de keukenhoek komen later kasten. 2e foto : Woon-/slaapkamer. Plafond afgewerkt met houtvezelplaten (niet zichtbaar) en leemstuc Living Krystal Colours-Wit. Warmtewand en muur afgewerkt met plaatwerk (niet zichtbaar) en leemstuc LivingEarth Finish-Wit.
3e foto : Woon-/slaapkamer. Warmtewand en muur afgewerkt met plaatwerk (niet zichtbaar) en leemstuc LivingEarth Finish-Wit.
5e rij : 1e foto : Toiletruimte in hall. Het plafond werd afgewerkt met leemstuc Living Krystal Colours-Wit ; de wanden werden met gipsstuc (niet zichtbaar) en boven de tegels ook met Stucco Lustro-Wit afgewerkt.
2e en 3e foto : Badkamer. De muren en wanden werden met gipsstuc (niet zichtbaar) en boven de tegels ook met Stucco Lustro-Wit afgewerkt.

Text en foto's copyright © LivingEarth Company 2003-2014

       
logo logo
groen lijn