HOME > NATUURLIJKE ISOLATIE


NATUURLIJKE ISOLATIEPRODUKTEN

HERKOMST, TOEPASSINGEN EN GEBRUIK

Ons gevoel van welzijn wordt in hoge mate bepaald door warmte: lichaamswarmte, menselijke warmte en ... thermische warmte.
In ons klimaat wisselen koude en natte dagen, koele en warme dagen elkaar in hoog tempo af. Met behulp van isolatiemateriaal sluit u vocht en kou buiten en houdt u de warmte binnen.

Natuurlijk isolatiemateriaal voegt waarde aan het leef- en werkklimaat van woon-, kantoor- en werkruimten toe door de natuurlijke herkomst en pure samenstelling van het produkt.

U kunt bij LivingEarth Company terecht voor algemene achtergrondinformatie over natuurlijke isolatieprodukten (beknopte handleiding).
Op de pagina 'Links Naar Energie Besparen' op deze website vindt u handige links m.b.t. energie besparen, energiezuinigheid en natuurlijke isolatieprodukten.

*  Goede en goed aangebrachte isolatieprodukten dragen sterk bij aan lagere stookkosten Ŕn aan een aangenaam woon- en werkklimaat.
*  Met natuurlijke isolatieprodukten brengt u natuurlijke kwaliteit in woon-, kantoor- en werkruimten. Dit bevordert het gevoel van behaaglijkheid en geborgenheid.
*  Warmtewanden die met leem en leemstuc zijn afgewerkt, zijn een prachtige combinatie van functionaliteit (isolatie en warmte) en decoratieve afwerking in de door u gewenste kleur.


Vraag hier de gratis handleiding 'Leem, Natuurlijke Isolatie en Wandverwarming' en/of
de PDF Natuurlijke Isolatie aan.


Voor vragen en antwoorden m.b.t. (natuurlijke) isolatie klikt u hier.


natuurlijke_isolatie_muurverwarming
 
muurverwarming
 
natuurlijke_isolatie
 

HERKOMST VAN NATUURLIJKE ISOLATIEPRODUKTEN

ALGEMEEN
U kunt tegenwoordig kiezen uit een breed scala aan natuurlijke en ecologisch-duurzame of bio-based isolatieprodukten. Deze produkten zijn afkomstig van cellulose, hennep, houtvezel, klei, kokos, kurk, schelpen, vilt, vlas of wol. Ze lenen zich zowel voor thermische als voor akoestische isolatie.

Natuurlijk en ecologisch-duurzaam / bio-based isolatiemateriaal wordt tijdens de produktie niet op milieu-belastende (chemische) wijze bewerkt en geeft na het aanbrengen geen schadelijke stoffen in de woon- of werkruimte af.
De producenten en leveranciers van de isolatieprodukten geven u informatie over de produktie, de samenstelling, de isolatiewaarden en de verwerking van de produkten.

Een aantal natuurlijke isolatieprodukten kan online bij de ecologische bouwmarkt besteld worden. Meer informatie vindt u op de pagina 'Nuttige Eco-Links' van deze website.

OVERZICHT

Cellulose is afkomstig van afvalpapier dat tot snippers is verwerkt. Als isolatiemateriaal is het leverbaar in de vorm van platen en vlokken. De vlokken worden in holle ruimten ingeblazen.
Hennep is een veelzijdige plant. De stengels leveren zowel vezels als houtachtige delen op; beide kunnen als isolatiemateriaal worden gebruikt.
Van de korte vezels worden rollen of dekens gemaakt. De gebroken houtachtige delen van de stengel kunnen los gestort worden.
Houtvezelplaten worden gemaakt van resthout.

Klei is meestal afkomstig uit de omgeving van rivieren. Als isolatiemateriaal is het leverbaar in de vorm van korrels.
Klei / leem : Leem bevat ook klei. Een dikke leemlaag heeft aangename isolerende eigenschappen. In ons klimaat moet men een laag leem in een woon- of werkruimte als aanvullende isolatie beschouwen.
Kokos-isolatie is afkomstig van de vezels van kokosnoten. De vezels van de noten zijn een 'restprodukt' bij de produktie van kokosmelk, kokosolie en kokosvlees. De vezels worden op verschillende manieren verwerkt, waaronder als isolatiemateriaal.

Kurk is afkomstig van de kurkeik, waarvan de kurken schors om de ca 10 jaar kan worden gewonnen. Een verhittingsproces met stoom zorgt voor de natuurlijke bindkracht van de kurkkorrels en de bescherming tegen rot.
Schelpen komen uit de Noordzee of de Waddenzee. De vangst wordt gezeefd en gewassen voor het in holle ruimten gestort wordt.
Vilt dat van natuurlijke oorsprong is, is afkomstig van dieren (koeienhaar of schapenwol) of planten (kokos, vlas). De aard van de toepassing en technische specificaties bepalen welke viltsoort het beste is en hoe het moet worden aangeboden (rollen, schijven of anders).

Voor vlas geldt, dat de korte vezels van de vlasplant worden verwerkt als isolatiemateriaal. Het is leverbaar in de vorm van dekens en platen.
Ontvette, gewassen wol is afkomstig van schapen en wordt (op milieuvriendelijke wijze) voorbehandeld tegen mot.

TOEPASSINGEN EN GEBRUIK
VAN NATUURLIJKE ISOLATIEPRODUKTEN

OPBOUW VAN EEN GE¤SOLEERDE MUUR OF WAND IN COMBINATIE MET LEEMSTUC
Wilt u een ge´soleerde muur of wand opbouwen, dan kunt u houtvezelplaten op een bakstenen muur of op een houtskelet-constructie (laten) aanbrengen.
Houtvezelplaten kunnen met een lemen basislaag (bijv. LivingEarth Base) en met leemfinish (bijv. LivingEarth Finish of Living Krystal Colours) afgewerkt worden.

NA-ISOLATIE VAN WOON- EN WERKRUIMTEN IN COMBINATIE MET LEEMSTUC
Wilt u woon- of werkruimten na-isoleren en laten afwerken met leemstuc, dan kunnen houtvezelplaten bijdragen aan de isolatie van de ruimten. De platen worden op bestaande muren of wanden gemonteerd en vervolgens met een lemen basislaag (bijv. LivingEarth Base) en met leemfinish (bijv. LivingEarth Finish of Living Krystal Colours) afgewerkt.

LEEM IN COMBINATIE MET CELLULOSE, HENNEP, KOKOS, VLAS OF WOL
Indien u cellulose, hennep, kokos, vlas of wol wilt combineren met leem en leemstuc, dan worden leem en leemstuc aangebracht op een voorzetwand van gipskartonplaten of houtvezelplaten.

Copyright © LivingEarth Company 2003-2015

HOME

LIVINGEARTH
COMPANY

UW PROJECT

ECOLOGISCHE
DUURZAAMHEID

LEEM ALS BOUWMATERIAAL

LIVINGEARTH'S
LEEMSTUC-
PRODUKTEN

STAMPLEEM

LEEMSTENEN

STUCCO LUSTRO

TADELAKT

NATUURLIJKE
ISOLATIE

WANDVERWARMING,
WARMTEWANDEN

PRIJSINFORMATIE

VRAAG EN ANTWOORD

CONTACT

PROJECTFOTO'S

LINKS NAAR
ENERGIE BESPAREN