HOME > VRAAG EN ANTWOORD > Leem en leemstuc - 2


VRAAG EN ANTWOORD

LEEM EN LEEMSTUC - 2


IK HEB DE PRIJSLIJST AANGEVRAAGD EN HET VALT MIJ OP, DAT AFWERKING MET LEEMSTUC DUURDER IS DAN AFWERKING MET GANGBARE STUCPRODUKTEN.
WAAROM ZOU IK DAN VOOR LEEMSTUC KIEZEN ?

Antw.:
Leemstuc is niet alleen een functioneel stucprodukt, maar vooral ook een decoratief stucprodukt. Het wordt aangebracht in de door u gewenste kleur of tint.
De muren, wanden en plafonds worden 'op kleur' opgeleverd. Schilderwerk is dus niet nodig. U krijgt het werk van de stucadoor en de schilder a.h.w. in één keer geleverd.

De technische aanpak en de werkwijze verschillen van die van gangbare 'snelle' stuc- en afwerkingsprodukten.
Met een lemen basislaag kan de ondergrond voorbereid en/of geëgaliseerd worden.
Met leemfinish worden muren, wanden en/of plafonds op kleur gebracht.

De natuurlijke samenstelling van het produkt leemstuc draagt enorm bij aan een aangenaam leefklimaat binnenshuis (of aan het werkklimaat in een ruimte). Dit aspect geldt met name voor nieuwbouw-woningen, net-opgeleverde panden en panden waarin veel beton is verwerkt.

LEEMSTUC LIJKT MIJ EEN MOOIE AFWERKING VOOR DE MUREN VAN ONZE WOON-/EETKAMER. MAAR ALS IK OVER EEN PAAR JAAR EEN ANDERE KLEUR ZOU WILLEN, WAT MOET IK DAN DOEN ?
Antw.:
U heeft twee mogelijkheden.
1. U kunt de muren met een natuurlijke muurverf (laten) schilderen, waarbij u over de lemen afwerking heen schildert. Een natuurlijke verf 'ademt'; zo blijven de natuurlijke, ademende en vochtregulerende eigenschappen van leemstuc behouden.
Natuurlijke verven zijn o.a. bij de ecologische bouwmarkt verkrijgbaar, evt. via de webwinkel.

2. U kunt een nieuwe laag leemstuc op muren/wanden laten aanbrengen, evt. in een andere kleur of tint. Als de lemen afwerking op muren/wanden in goede staat is, is een laag leemfinish van ca 2,5 mm dikte hierbij voldoende.
Deze optie is interessant op middellange termijn, bijv. na 8 of 10 jaar, en wanneer men andere belangrijke werkzaamheden in de woning moet oppakken.

De 2e optie is ook interessant voor diegenen, die een pand willen betrekken waarvan muren/wanden al met leemstuc zijn afgewerkt.

IK HEB EEN GALERIE MET EEN GROTE MUUR. IK WIL DEZE MUUR MET EEN DIKKE LAAG LEEM EN MET LEEMFINISH LATEN STUCCEN.
MAAR SCHIJNT HET BRUIN VAN DE LEMEN ONDERLAAG DAN NIET DOOR DE KLEUR HEEN ?

Antw.:
Nee, dat zal niet gebeuren. Als de dikke lemen laag voldoende droog is, wordt de leemfinish in de door u gewenste kleur aangebracht en afgewerkt (dikte ca 2,5 mm). Deze massieve kleurlaag is over het hele oppervlak dekkend.

WIJ HEBBEN ONLANGS EEN JAREN '90-NIEUWBOUWHUIS GEKOCHT. PAST LEEMSTUC OOK IN EEN NIEUWBOUW-WONING ?
Antw.:
Ja. Leemstuc van LivingEarth Company heeft een verfijnde samenstelling waardoor het goed past in nieuwe(re) woningen. U kunt kiezen uit vele kleuren en tinten.

LivingEarth Company heeft in de afgelopen jaren verschillende opdrachten in nieuwbouw-woningen uitgevoerd en iedere keer viel op dat leemstuc in de woning goed op zijn plaats was. De uitstraling van de kamers die met leemstuc waren afgewerkt, was sfeervol geworden.

IK WIL DE BUITENKANT VAN ONS HUIS STUCCEN (DAK STEEKT IETS OVER DE GEVEL HEEN). MISSCHIEN PAK IK OOK DE TUINMUUR AAN.
IK WIL GRAAG EEN STUCPRODUKT MET EEN NATUURLIJKE UITSTRALING. IS LEEM EEN GOEDE KEUZE ?

Antw.:
Er zijn natuurlijke afwerkings- / pleisterprodukten die een veel betere keuze zijn:
kalei, kalkpleisters, schelpkalk en het Unger Diffutherm-systeem (isolatie en stucprodukt in één). Elk van deze produkten heeft zijn eigen karakter en uitstraling.

De samenstelling van de genoemde produkten leent zich veel beter voor een vochtig / nat klimaat, wat in Nederland nu eenmaal de toon aangeeft. De produkten zijn technisch geheel afgestemd op afwerking van muren buiten waaronder gevels.

Kalei, kalkpleisters, schelpkalk en het Unger Diffutherm-systeem vragen specifieke vaardigheden. Inzicht in de aard van de ondergrond, specifieke voorbereidingen op de locatie en stucvaardigheden c.q. ervaring zijn van belang voor een optimaal eindresultaat.

Voor adresgegevens van leveranciers neemt u (telefonisch) contact met op met LivingEarth Company.

WAT KAN IK DOEN OM VOCHTPROBLEMEN IN EEN PAND OP TE LOSSEN ?
ZIJN NATUURLIJKE STUCPRODUKTEN ZOALS LEEM EEN OPLOSSING ?

Antw.:
Nee, u kunt vochtproblemen nièt met leem of leemstuc verhelpen. Leem kan weliswaar een grote hoeveelheid vocht opnemen en opslaan, maar het is niet geschikt om vochtproblemen op te lossen.
Vochtproblemen moeten altijd onderzocht worden, omdat eerst duidelijk moet worden waardoor het vocht ontstaat en waarom het lange(re) tijd aanhoudt.

U kunt professioneel advies vragen aan een bouwpatholoog (de dokter voor huizen en gebouwen). De bouwpatholoog doet technisch onderzoek.
Er zijn naast de bouwpatholoog ook andere specialisten en professionals op het gebied van vochtproblemen / isolatie die de situatie kunnen onderzoeken en beoordelen.
Typt u voor meer informatie de woorden 'vochtproblemen' of 'bouwpatholoog' op internet als zoekopdracht in.

 

LEEM, LEEMSTUC, STUCCO LUSTRO, TADELAKT, WARMTEWANDEN

Maak gebruik van de (kleur-)rijke ervaring en de deskundigheid van LivingEarth Company.

 

Copyright © LivingEarth Company 2003-2015

Het is niet toegestaan om deze text geheel of gedeeltelijk voor commerciële doeleinden over te nemen, te copiëren of op andere wijze te vermenigvuldigen noch om deze text geheel of gedeeltelijk voor commerciële doeleinden te verspreiden.

 

HOME

LIVINGEARTH
COMPANY

LEEM ALS BOUWMATERIAAL

VRAAG EN
ANTWOORD

Leem en leemstuc - 1

Leem en
leemstuc - 2


Stampleem, leemstenen

Natuurlijke isolatie -
Wandverwarming


Stucco Lustro -
Tadelakt

CONTACT